Muffinki - mini szarlotki

4.5 (157 ocen)

  • 45 min

Muffinki al'a szarlotka są jabłkowe, w środku miękkie i aromatyczne. W sam raz na jesień.

  • 45 min

Składniki:


  • 280 g mąki
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    1 jajko
    2 jabłka
    100 g cukru
    200 g maślanki
    80 ml oleju
    125 ml soku jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki - mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • 2. W jednej misce wymieszać suche składniki, tj.: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, sodę i sól. W drugim naczyniu umieścić składniki "mokre": jajko, olej, sok jabłkowy i maślankę. Składniki w obu naczyniach wymieszać i połączyć ze sobą. Na koniec dodać jabłka i wymieszać z resztą ciasta.
  • 3. W formie do muffinek ułożyć papilotki i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym do 180 st.C. piekarniku przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować