• 60 min

Pyszne,pachnące cynamonem,podane z bitą śmietaną smakują wybornie.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    pół szklanki cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 12 %
    12,5 dag masła lub margaryny

    nadzienie:
    pół kilo jabłek
    cynamon

    dodatkowo:
    masło do posmarowania foremek
    bułka tarta do posypania foremek
    cukier puder do oprószenia szarlotek
    bita śmietana do szarlotek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka Desery

Mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • 2. Jabłka umyć,osuszyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Odcisnąć nadmiar soku.
  • 3. Foremki na tartaletki o średnicy 7 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • Wykonanie. 4. Ciasto wałkować,wylepiać nim foremki,nakłuć widelcem,na ciasto nałożyć porcje jabłek i oprószyć cynamonem (jeżeli jabłka są zbyt kwaśne możemy oprószyć je cukrem kryształem). Z pozostałe ciasto wałkować,wycinać paski i układać kratkę na jabłkach.
  • 5. Piec około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.
  • Gotowe szarlotki. 6. Szarlotki podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane bitą śmietaną.

Porady

Z przepisu wychodzi 12 szarlotek o średnicy foremek 7 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować