Mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto.
2.Jabłka umyć,osuszyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Odcisnąć nadmiar soku.
3.Foremki na tartaletki o średnicy 7 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.
4.Ciasto wałkować,wylepiać nim foremki,nakłuć widelcem,na ciasto nałożyć porcje jabłek i oprószyć cynamonem (jeżeli jabłka są zbyt kwaśne możemy oprószyć je cukrem kryształem). Z pozostałe ciasto wałkować,wycinać paski i układać kratkę na jabłkach.
5.Piec około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.
6.Szarlotki podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane bitą śmietaną.
Porady
Z przepisu wychodzi 12 szarlotek o średnicy foremek 7 cm.
Komentarze