Milky Way - pyszny batonik, który mimo tego, że mamy go już od dawna, nie odszedł w zapomnienie. Znany i uwielbiany - powitajmy Pana Muffina Milky Way'a! Pycha!
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- jajo: 1 sztuka
- kakao w proszku: 1 łyżka
- batoniki milky way: 3 sztuki
- mąka pszenna: 0.67 szklanki
- cukier: 0.33 szklanki
- masło: 40 gramów
- dodatkowo masło: 2 łyżki
- maślanka lub kefir: 0.33 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 0.25 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
Muffinki milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.40g masła ucieramy na puszystą masę z cukrem, potem dodajemy jajko i znów miksujemy. Nie przejmujmy się, jeśli masa się nam lekko zważy, to przez małą ilość masła.
2.W garnuszku lub rondelku rozpuszczamy na bardzo małym ogniu masło ( te 2 dodatkowe łyżki ) i pokrojone w kawałki batoniki. Jeszcze gorącą masę powoli wlać do maślanej masy i miksować.
3.Dodajemy do masy mąkę z solą, sodą, proszkiem i kakaem na zmianę z kefirem lub maślanką.
4.Gotową masę wlać do foremek na muffinki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Smacznego!
Komentarze