Delikatnie kwaskowe maliny i chrupiąca, słodka kruszonka to świetne połączenie! Muffinki są mięciutkie i wilgotne w środku. W sam raz na drugie śniadanie lub do popołudniowej herbatki :).
40 min
Składniki:
2 szklanki mąki
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szklanki malin
Kruszonka :
40 g mąki pszennej
20 g masła
20 g cukru
Muffinki z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowuję kruszonkę – w miseczkę umieszczam mąkę, masło i cukier, palcami ucieram aż powstaną okruchy, odstawiam. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, mieszam. W drugiej misce umieszczam mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy, łączę za pomocą trzepaczki rózgowej. Suche składniki przesypuję do miski z mokrymi, mieszam krótko łyżką, dodaję maliny, delikatnie mieszam. Papilotki wkładam do formy na muffiny, każdą wypełniam do ¾ wysokości, wierzch obsypuję kruszonką. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Komentarze