Muffinki z malinami i kruszonką

4.45 (195 ocen)

  • 40 min

Delikatnie kwaskowe maliny i chrupiąca, słodka kruszonka to świetne połączenie! Muffinki są mięciutkie i wilgotne w środku. W sam raz na drugie śniadanie lub do popołudniowej herbatki :).

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    8 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    1 szklanka mleka
    ½ szklanki oleju
    1 duże jajko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 ½ szklanki malin

    Kruszonka :
    40 g mąki pszennej
    20 g masła
    20 g cukru
Wystaw ocenę:

4.45 (195 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję kruszonkę – w miseczkę umieszczam mąkę, masło i cukier, palcami ucieram aż powstaną okruchy, odstawiam. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, mieszam. W drugiej misce umieszczam mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy, łączę za pomocą trzepaczki rózgowej. Suche składniki przesypuję do miski z mokrymi, mieszam krótko łyżką, dodaję maliny, delikatnie mieszam. Papilotki wkładam do formy na muffiny, każdą wypełniam do ¾ wysokości, wierzch obsypuję kruszonką. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować