Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Muffinki są pyszne i doskonale nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Za każdym razem rozchodzą się lepiej niż świeże bułeczki. Zresztą sama je uwielbiam za ich smak, który idealnie komponuje się z lukrem cytrynowym i tą nie suchą konsystencję, która przeważnie wychodzi po użyciu mąki kukurydzianej.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (6 sztuk)
    1/2 szklanki mąki sojowej (1 szklanka = 250 ml; 60g)
    1/3 szklanki mąki kukurydzianej (50g)
    1/3 szklanki cukru/ksylitolu (90g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 jajko
    100 ml oleju
    1/2 szklanki gęstej śmietany
    Lukier:
    1 łyżka soku z cytryny
    około 1/3 szklanki cukru pudru; około 55g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Lukier

Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy wymieszać obie mąki, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, olej oraz śmietanę.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej. Powstanie dość gęste ciasto, ale takie powinno być.)
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Przygotować lukier.
    Cukier puder energicznie utrzeć z sokiem z cytryny i ozdobić nim muffinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować