Motyl śmietanowo-truskawkowy z mascarpone i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Piec 30min. w temp. 180 st. Biszkopt po wystygnięciu przekrawamy na 2 lub trzy blaty.
2.Smietane ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fixy, mascarpone i cukier puder miksujemy aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny wlewajać powolutku.
Masa przekładamy blaty tortu i zostawiamy trochę do dekoracji.
Na każdej warstwie masy układamy wiśnie.
3.Krem truskawkowy przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Tort dekorujemy według własnego uznania.
Komentarze