Ciasto gruszkowo-czekoladowe z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne i proste:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kakaowe: (tortownica 24cm)
    2 1/2 szklanki mąki
    200 g margaryny
    4 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    4 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 gruszek
    2 op. budyniu śmietankowego
    2 czekolady z orzechami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto gruszkowo-czekoladowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki na ciasto, przez chwilę siekamy je nożem po czy zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto nie będzie się kruszyć. 1/3 część ciasta formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min. Pozostałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o wymiarach 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180 C.
    Budyń przyrządzamy według przepisu na op.
    Na ciasto układamy obrane bez nasion pokrojone w ósemki gruszki. Na gruszki wykładamy jeszcze gorący budyń. Na wierzch ciasta trzemy wyciągnięte ciasto z zamrażalnika na dużych oczkach lub po prostu kruszymy je palcami i rozsypujemy po całym cieście. Pieczemy 45-50 min. w temp. 180 st. Po wystudzeniu polewamy ciasto roztopiona czekoladą w kąpieli wodnej.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto gruszkowo-jabłkowe

To może cię zainteresować