Ciasto gruszkowo-czekoladowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki na ciasto, przez chwilę siekamy je nożem po czy zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto nie będzie się kruszyć. 1/3 część ciasta formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min. Pozostałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o wymiarach 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180 C.
Budyń przyrządzamy według przepisu na op.
Na ciasto układamy obrane bez nasion pokrojone w ósemki gruszki. Na gruszki wykładamy jeszcze gorący budyń. Na wierzch ciasta trzemy wyciągnięte ciasto z zamrażalnika na dużych oczkach lub po prostu kruszymy je palcami i rozsypujemy po całym cieście. Pieczemy 45-50 min. w temp. 180 st. Po wystudzeniu polewamy ciasto roztopiona czekoladą w kąpieli wodnej.
SMACZNEGO!!!
Komentarze