Truskawkowy torcik motyl

4.5 (164 ocen)

  • Średni

Prosty w przygotowaniu, a może sprawić wiele radości

  • Średni

Składniki:


  • - truskawkowy serek homogenizowany: 800 gramów
    - żelatyna rozpuszczona w połowie szklanki wody: 20 gramów
    - truskawki świeże lub mrożone: 300 gramów
    - posypka do dekoracji: 1 opakowanie
    - podłużne ciastko: 1 sztuka
    - podłużne żelki: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Truskawkowy torcik motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt z przepisu: http://www.polska-gotuje.pl/przepis/puszysty-biszkopt-3. Przecinamy na dwa placki.

    Serki ukręcamy z żelatyną. Odstawiamy, aż masa zacznie tężeć i będzie możliwe jej rozsmarowanie na cieście.

    Truskawki, jeśli są świeże, przecinamy na pół. Mrożone jedynie rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Układamy na dolnym placku, na to rozsmarowujemy połowę masy serkowej. A na wierzch dajemy drugi krążek ciasta. Następnie kroimy na pół, aby postały dwa półksiężyce. Odwracamy je do siebie okrągłymi stronami, tak aby powstał motyl. Smarujemy pozostałą masą. Układamy ciastko na środku, aby tworzyło ciało motyla. Dodajemy czułki-żelki. Wstawiamy do lodówki, aby tort stężał.

    Przed podaniem posypujemy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować