Truskawkowy torcik motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt z przepisu: http://www.polska-gotuje.pl/przepis/puszysty-biszkopt-3. Przecinamy na dwa placki.
Serki ukręcamy z żelatyną. Odstawiamy, aż masa zacznie tężeć i będzie możliwe jej rozsmarowanie na cieście.
Truskawki, jeśli są świeże, przecinamy na pół. Mrożone jedynie rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Układamy na dolnym placku, na to rozsmarowujemy połowę masy serkowej. A na wierzch dajemy drugi krążek ciasta. Następnie kroimy na pół, aby postały dwa półksiężyce. Odwracamy je do siebie okrągłymi stronami, tak aby powstał motyl. Smarujemy pozostałą masą. Układamy ciastko na środku, aby tworzyło ciało motyla. Dodajemy czułki-żelki. Wstawiamy do lodówki, aby tort stężał.
Komentarze