Morelowy sorbet z miętową nutką

0 (0 ocen)

Kupione morele okazały się,że są tak mało słodkie,że nikt nie chciał ich jeść. I co tu zrobić? Koktajl? Nie..za dużo tych koktajl i wyszedł przepyszny i cudownie chłodzący sorbet:)Sorbet przygotowany bez maszynki do lodów.

Składniki:

  • 40 g moreli
    5-6 listków świeżej bazylii
    100 ml wrzątku+ok. 1 litra do moreli
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka stevii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Sorbety Sałatki

Morelowy sorbet z miętową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0200ugo 1. Owoce umyć i pozbawić pestek. Przełożyć do miski i zalać koło litrem wrzątku i odstawić na 10 minut.

    Do zamrażalnika wstawić miskę, najlepiej metalową.
  • image-0vgybmn 2. Następnie odlać wodę i zostawić na sicie na kolejne 10 minut
  • image-0cl38vs 3. W 100 ml wrzątku rozpuścić cukier trzcinowy i słodzik tworząc słodki syrop.
  • image-09gy18s 4. Morele przełożyć do blendera, dodać mietę i dokładnie zblendować.
  • image-1qqnikn 5. Do zblendowanych owoców dodać słodki syrop i ponownie zblendować.
    Powstałą masę przelać do zimnej miski i wstawić do zamrażalnika.
    Po godzinie wyjąć i zmiksować mikserem. Następie czynność tą powtarzać co pól godziny.
    Po około 4 godzinach podczas mieszania możemy zaobserwować,że zamrożona masa może być "sucha" ( zależy od owoców) wlać wtedy około 3-4 łyżki wody, wymieszać i znów wstawić do zamrażalnika.
    Sorbet jest gotowy po 6-8 godzinach.
    100 g/ 51 kcal
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować