Kupione morele okazały się,że są tak mało słodkie,że nikt nie chciał ich jeść. I co tu zrobić? Koktajl? Nie..za dużo tych koktajl i wyszedł przepyszny i cudownie chłodzący sorbet:)Sorbet przygotowany bez maszynki do lodów.
Składniki:
40 g moreli
5-6 listków świeżej bazylii
100 ml wrzątku+ok. 1 litra do moreli
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka stevii
Morelowy sorbet z miętową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć i pozbawić pestek. Przełożyć do miski i zalać koło litrem wrzątku i odstawić na 10 minut.
Do zamrażalnika wstawić miskę, najlepiej metalową.
2.Następnie odlać wodę i zostawić na sicie na kolejne 10 minut
3.W 100 ml wrzątku rozpuścić cukier trzcinowy i słodzik tworząc słodki syrop.
4.Morele przełożyć do blendera, dodać mietę i dokładnie zblendować.
5.Do zblendowanych owoców dodać słodki syrop i ponownie zblendować.
Powstałą masę przelać do zimnej miski i wstawić do zamrażalnika.
Po godzinie wyjąć i zmiksować mikserem. Następie czynność tą powtarzać co pól godziny.
Po około 4 godzinach podczas mieszania możemy zaobserwować,że zamrożona masa może być "sucha" ( zależy od owoców) wlać wtedy około 3-4 łyżki wody, wymieszać i znów wstawić do zamrażalnika.
Sorbet jest gotowy po 6-8 godzinach.
100 g/ 51 kcal
Komentarze