Moja kuchnia śląska - malownicza babka - My Silesian kitchen - picturesque cake

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja słodka babka nawiązuje do malowniczości miejsc,a w którym się urodziłam i wychowałam. Patrząc na to ciasto widzę zieleń lasów, pola złocistych zbóż, w tle kopalnie i rysy, które one robiły na śląskich budynkach i śląskiej ziemi. Mam wrażenie, że jest to mapa fizyczna mojego regionu.

  • 60 min

Składniki:

  • Malownicza babka

    Składniki na ciasto:
    200 g masła (kostka)
    250 g mąki (szklanka)
    2/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mleka
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3-4 łyżki kakao
    szczypta zielonego barwnika lub łyżka soku ze szpinaku

    Składniki na syrop:
    szklanka soku z pomarańczy
    sok z jednej cytryny
    2/3 szklanki cukru
    1 kwiatek anyżu
    1 laska cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Moja kuchnia śląska - malownicza babka - my silesian kitchen - picturesque cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak to zrobić?

    - utrzyj masło z cukrem na puszystą masę
    - powoli dodawaj jaka i dalej ucieraj
    - dodawaj na przemian mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól
    - podziel masę na dwie części
    - do jednej części dodaj barwnik lub sok ze szpinaku wymieszaj
    - formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą
    - wlej do formy jasne ciasto i przez sitko posyp kakaem
    - wlej zieloną masę i powtórz czynności tak aby na górze była jasna masa
    - włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 50-60 min
    - wyciągnij babkę z formy, kiedy lekko przestygnie nasącz ją pomarańczowym syropem

    Jak zrobić syrop?

    - dodaj do garnka wszystkie składniki i zagotuj
    - zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu 15-20 min.
    - kiedy syrop przestygnie nasącz nim babkę

Porady

Moja rada: - ta wersja babki ma być wilgotna, z posmakiem pomarańczy i aromatycznego anyżu - faktura za każdym razem wychodzi inaczej i nigdy nie wiadomo co będzie w środku po rozkrojeniu:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować