Anielska babka (Angel Food Cake)

4.47 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Anielska babka (Angel Food Cake) to babka przygotowana z samych białek. Ciasto wychodzi delikatne i odpowiednio słodkie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
    1 szklanka drobnego cukru,
    1 szklanka białek (około 8-9 sztuk jajek),
    1/4 łyżeczki soli,
    1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Anielska babka (angel food cake) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy białka. Ubijamy do momentu pojawienia się piany. Następnie dodajemy sól i sok z cytryny.
    Białka ubijamy do uzyskania prawie sztywniej piany. Piana nie może być mocno sztywna.

    1/3 cukru mieszamy z mąką, odkładamy.

    Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy cukier.

    Ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści.

    Następnie stopniowo w kilku turach wsypujemy mąkę, mieszamy szpatułką.

    Białka nie powinny opaść.

    Blaszki 30 x 11 cm nie smarujemy tłuszczem ani nie posypujemy mąką.

    Blaszka powinna być sucha.

    Wykładamy masę do formy, kilka razy ''nacinamy'' nożem.

    Pieczemy w 185 stopniach około 45-50 minut co suchego patyczka. Piekarnik w trakcie pieczenia nie powinien być otwierany.

Porady

Babkę możemy posypać cukrem puderem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować