Moja babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy dokładnie się ubiją dodawać pokrojoną na kawałki miękką margarynę. Po dokładnym zmiksowaniu masy jajecznej z margaryną dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać. Następnie wlać olej i wszystko połączyć. Z białek ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli. Dodać ja do ciasta i delikatnie wymieszać.
2.Ciasto podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel i barwnik, do drugiej mak a do trzeciej kakao, czwartą część zostawić bez niczego. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę bez dodatków, rozsmarować po dnie foremki. Część z kakao wymieszać i wyłożyć na jasną masę. Potem wymieszać część z makiem i także wyłożyć do foremki na część z kakao. Na koniec wymieszać masę z kisielem i jako ostatnią warstwę wyłożyć do blaszki.
3.Dowolny nóż włożyć z jednej strony foremki do samego dołu i przeciągnąć nożem przez długość foremki. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze