Moja babka Tulipan

4.5 (184 ocen)

pyszna, kolorowa, wilgotna babka

Składniki:


  • 6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szk mąki pszennej typ 500
    1,5 szk cukru pudru
    16 g cukru waniliowego
    250 g margaryny Kasia
    1/2 szk oleju
    1 łyżka kakao
    1 budyń cytrynowy
    odrobina żółtego barwnika spożywczego
    4 łyżki suchego maku
    cukier puder do posypania babki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Moja babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy dokładnie się ubiją dodawać pokrojoną na kawałki miękką margarynę. Po dokładnym zmiksowaniu masy jajecznej z margaryną dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać. Następnie wlać olej i wszystko połączyć. Z białek ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli. Dodać ja do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel i barwnik, do drugiej mak a do trzeciej kakao, czwartą część zostawić bez niczego. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę bez dodatków, rozsmarować po dnie foremki. Część z kakao wymieszać i wyłożyć na jasną masę. Potem wymieszać część z makiem i także wyłożyć do foremki na część z kakao. Na koniec wymieszać masę z kisielem i jako ostatnią warstwę wyłożyć do blaszki.
  • 3. Dowolny nóż włożyć z jednej strony foremki do samego dołu i przeciągnąć nożem przez długość foremki. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować