Moja enchilada

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które posmakuje każdemu kto lubi kuchnię meksykańską. Od kiedy je wymyśliłam, jest w moim domu prawdziwym hitem.

  • 20 min

Składniki:

  • Piersi z kurczaka ok. 1/2 kg
    Placki tortilla 6 szt.
    Kukurydza konserwowa
    Fasola czerwona
    Przecier pomidorowy
    Ser żółty tarty
    Śmietana 12% lub jogurt grecki
    2-3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chili, kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Moja enchilada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.
  • farsz 2. Farsz:
    W garnku wstawiamy ¾ szklanki wody i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Gdy zacznie się gotować przesypujemy do garnka podsmażone mięso. Dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolę (razem z zalewą z puszek, nie odcedzamy) oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku papryką i pieprzem, gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 10 minut.
  • nadzienie 3. Tortilla:
    Placek tortilla umieszczamy na rozgrzanej patelni i na jedną połowę nakładamy przygotowany wcześniej farsz.
  • tortilla 4. Posypujemy to startym żółtym serem i składamy placek. Delikatnie podpiekamy z obu stron.
  • 5. Sos:
    Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do śmietany lub jogurtu, doprawiamy solą.
    Gotową tortillę układamy na udekorowanym talerzu i polewamy sosem.
    Smacznego!

Porady

Placki tortilla można zastąpić naleśnikami. Muszą być grubsze i dość mocno podsmażone, żeby nie pękły podczas przewracania na patelni. Jeżeli ktoś lubi dania bardziej pikantne, farsz można też przyprawić ostrymi papryczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować