Mocno czekoladowa krucha tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przenieść na stolnicę, dodać schłodzone masło, posiekać nożem, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce około 2 godzin. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą. Ciasto przenieść na stolnicę, podsypać delikatnie mąką, rozwałkować na wielkość blachy z brzegami. Nakłóć widelcem, piec w temp. 175 stopni 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody, odstawić do stężenia.
Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać kakao i tężejącą żelatynę, wymieszać na jednolitą masę, wylać na cisto, lekko schłodzić. Gruszki osączyć z zalewy, pokroić na plastry, wsunąć w krem. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto polewą białą a potem ciemną. Schłodzić w lodówce.
Porady
1.Tartę można posypać wiórkami czekoladowymi zamiast polewy.
2.do ciasta można dodać dowolne owoce.
Komentarze