Mocno czekoladowa krucha tarta z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatne, mocno czekoladowe ciasto, łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne. Idealny dodatek do porannej kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • Forma o średnicy 28 cm
    Składniki:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru pudru
    Szczypta proszku do pieczenia
    10 dag masła
    1 łyżka kakao
    Krem
    1 opakowanie śmietany 30%(300 ml)
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka żelatyny
    2 duże gruszki z syropu
    Do dekoracji:
    1/3 tabliczki ciemniej czekolady
    1/3 tabliczki białej czekolady
    Tłuszcz do formy, bułka tarta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Mocno czekoladowa krucha tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przenieść na stolnicę, dodać schłodzone masło, posiekać nożem, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce około 2 godzin. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą. Ciasto przenieść na stolnicę, podsypać delikatnie mąką, rozwałkować na wielkość blachy z brzegami. Nakłóć widelcem, piec w temp. 175 stopni 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.
    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody, odstawić do stężenia.
    Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać kakao i tężejącą żelatynę, wymieszać na jednolitą masę, wylać na cisto, lekko schłodzić. Gruszki osączyć z zalewy, pokroić na plastry, wsunąć w krem. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto polewą białą a potem ciemną. Schłodzić w lodówce.

Porady

1.Tartę można posypać wiórkami czekoladowymi zamiast polewy. 2.do ciasta można dodać dowolne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować