MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Błyskawiczna w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - smak lata!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Główka młodej kapusty,
    szklanka bulionu,
    150 g boczku wędzonego,
    pęczek koperku,
    sól,
    pieprz,
    łyżeczka cukru brązowego,
    łyżeczka soku z cytryny,
    łyżka masła,
    łyżka mąki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę dzielę na cztery części, myję, szatkuję. Wkładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję sól, pieprz i cukier. Zagotowuję. Gotuję pod przykryciem około 10 minut (co jakiś czas mieszam). Pod koniec dodaję sok z cytryny.
    Boczek kroję w kostkę, podsmażam na średnim ogniu około 5 minut. Często mieszam. Dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści, następnie dodaję mąkę, mieszam i smażę około minuty. Stopniowo wlewam wodę z kapusty mieszając, aż mąka się rozpuści. Przekładam do garnka z kapustą, mieszam i zagotowuję.
    Na koniec dodaję posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować