Uwielbiam młodą kapustę duszoną, młode ziemniaczki… postanowiłam połączyć je w tej prostej zapiekance. Wszystko można przygotować dzień wcześniej, po pracy jedynie zapiec
50 min
Dla 7 osób
Składniki:
2 cebule
5 kiełbasek śląskich
1 mała główka młodej kapusty
1 kg młodych ziemniaków
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki natki pietruszki
3 plastry sera
Młoda kapusta zapiekana z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać, przekroić na 4 a następnie w cienkie plasterki. Wrzucić do rondla. Kiełbaski pokroić w kostkę. Wrzucić do cebuli. Smażyć razem na małym ogniu, aż tłuszcz z kiełbasek się wytopi a całość zrumieni.
Kapustę oczyścić z brzydkich liści, poszatkować niezbyt drobno. Wrzucić do rondla, wymieszać, dusić kilka minut aż zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Młode ziemniaki obrać/oskrobać, gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić. Pokroić na połówki (jeśli są duże to na plastry). Połowę rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na ziemniaki wyłożyć kapustę z kiełbasą. Na wierzchu rozłożyć plastry sera, posypać natką pietruszki.
Na sam koniec ułożyć resztę ziemniaków. Zapiekać 20-25 minut w 180 stopniach.
Komentarze