Młoda kapusta zapiekana z ziemniakami

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 7 osób

Uwielbiam młodą kapustę duszoną, młode ziemniaczki… postanowiłam połączyć je w tej prostej zapiekance. Wszystko można przygotować dzień wcześniej, po pracy jedynie zapiec

  • 50 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 2 cebule
    5 kiełbasek śląskich
    1 mała główka młodej kapusty
    1 kg młodych ziemniaków
    Sól i pieprz do smaku
    3 łyżki natki pietruszki
    3 plastry sera
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Młoda kapusta zapiekana z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać, przekroić na 4 a następnie w cienkie plasterki. Wrzucić do rondla. Kiełbaski pokroić w kostkę. Wrzucić do cebuli. Smażyć razem na małym ogniu, aż tłuszcz z kiełbasek się wytopi a całość zrumieni.

    Kapustę oczyścić z brzydkich liści, poszatkować niezbyt drobno. Wrzucić do rondla, wymieszać, dusić kilka minut aż zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Młode ziemniaki obrać/oskrobać, gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić. Pokroić na połówki (jeśli są duże to na plastry). Połowę rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.

    Na ziemniaki wyłożyć kapustę z kiełbasą. Na wierzchu rozłożyć plastry sera, posypać natką pietruszki.

    Na sam koniec ułożyć resztę ziemniaków. Zapiekać 20-25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kiełbasa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować