Młoda kapusta z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wiosna przynosi to co najlepsze - smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, a w wersji na ciepło przenosi nas w cudowne smaki dzieciństwa. Dziś zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami w lekkim sosie śmietanowym.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 główka młodej kapusty
    - 400 g pieczarek
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 pęczek koperku
    - 1 plaster masła
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 2 łyżeczki cukru
    - pieprz czarny
    - szczypta ostrej papryki
    - 1 liść laurowy
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Umytą kapustę szatkujemy lub siekamy na małe kawałki, przekładamy je do garnka, podlewamy około 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli i cukru, listek laurowy i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.
  • 2 2. W tym samym czasie cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na maśle.
  • 3 3. Do cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.
  • 4 4. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, dodatkową porcję cukru do smaku, szczyptę ostrej papryki i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.
  • 5 5. Po tym czasie dodajemy posiekany świeży koperek, 2 łyżki śmietany i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
    Życzę smacznego! :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować