MŁODA KAPUSTA Z PIECZARKAMI

5 (188 ocen)

  • 30 min

Taką pyszną kapustę gotowała moja mama. Trochę ją ulepszyłam i smakuje jeszcze lepiej. Polecam do młodych ziemniaczków i mięsa (kotlety, żeberka, kurczak).

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 główka młodej kapusty
    50 dag pieczarek
    2 młode marchewki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 pęczek koperku
    2 śląskie kiełbasy
    1 mała śmietana 12 %
    2 czubate łyżki mąki
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek angielskiego ziela
    Sól, pieprz, słodka mielona papryka, jarzynka
    Sucha zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta z pieczarkami 1. Kapustę przekroić na cztery części i poszatkować. Wrzucić do garnka i zalać zimną wodą, posolić. Gdy zacznie się gotować dodać obrane i pokrojone na plasterki pieczarki i marchewkę. Cebulę obrać, posiekać, dodać do kapusty. Gotować kilka minut. Kiełbasę pokroić w plastry i wrzucić do garnka. Dorzucić czosnek, liście laurowe i angielskie ziele. Gdy kapusta będzie miękka wsypać posiekany drobno koperek i zieloną pietruszkę. W kubeczku rozmieszać mąkę z małą ilością zimnej wody, dolać śmietanę. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się kapusty. Dorzucić przyprawy, wymieszać. Całość gotować 3 minuty.

Porady

Uwaga: Jeżeli będzie za dużo wody w garnku, to trochę odlać. Młoda kapusta puszcza dużo wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować