Młoda kapusta obgotowana i smażona w panierce do kotletów schabowych jest bardzo smaczna, oryginalna, smakuje na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!
Młoda kapusta jak schabowy w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty oderwać pierwsze, zbędne liście, główkę przekroić na połowę przez środek głąba (głąb jest ważny aby liście się trzymały w trakcie gotowania, smażenia), następnie znowu przeciąć wzdłuż głąba na połowę i ponownie każdy kawałek na połowę, mamy 8 porcji kapusty, włożyć do szerokiego garnka, zalać wodą, wsypać sól ni po zagotowaniu gotować z 10 minut na średnim ogniu.
2.Po ugotowaniu wyjmować liście do durszlaka i zostawić do wystygnięcia i odcieknięcia wody.
3.Jajka dobrze roztrzepać z mlekiem, olejem (lepiej się trzyma panierka), kucharkiem, pieprzem, mąkę wymieszać z tartą bułką.
4.Na rozgrzanym oleju (oleju powinno być dość sporo) smażyć na rumiano z każdej strony porcje kapusty na średnim ogniu.
Porady
Wodę z gotowania kapusty można wykorzystać do zupy jarzynowej .
Komentarze