MLECZNY MAZUREK

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam w gazecie,łatwy do wkonania;

Składniki:

  • CIASTO:
    1 margarna
    3/4szkl cukru pudru
    4 żółtka
    3 szkl mąki
    1 łżeczka p.do pieczenia

    MASA:
    1 masło
    25 dkg cukru pudru
    1 jajko
    25 dkg mleka w proszku
    2-3 łżeczki soku z cytryny

    WIERZCH:masa kajmakowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mleczny mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:margarynę dobrze utrzeć dodać cukier puder,ucierać dodać żółtka,mąkę oraz p.do pieczenia,zagnieść ciasto.Odstawić na 1 godz. do lodówki.Podzielić ciasto na pół upiec dwa placki na złoty kolor w temp. 170stopni .Blaszka 25x36cm.
  • 2. Masa:Utrzeć masło na puszstą masę,stopniowo dodawać c.puder cały czas ucierając.Dodać całe jajko, mleko w proszku oraz sok z cytryny.
  • 3. Na placek wykładamy masę przekładam drugim plackiem,smarujem masą kajmakową, zdobimy wg uznania.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach,jak placki kruche zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować