Sernik mleczny

4.99 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczony z dodatkiem mleka i mleka w proszku jest delikatniejszy w smaku i bardziej kremowy niż tradycyjny sernik. Warto spróbować, pycha :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 2 niepełne szklanki mąki
    3 żółtka
    pół szklanki cukru
    150 g masła
    2 łyżki śmietany 18 proc.
    masa serowa: 1kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka w proszku
    1 szklanka mleka
    5 jajek
    2 budynie śmietankowe
    ponadto: 200 g mlecznej czekolady
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik mleczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąkę połączyć z zimnym masłem, oraz cukrem, śmietaną i żółtkami. Zagnieść szybko kruche ciasto i chłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie ciastem wylepić dno formy (o wym 24/24 cm) i piec 12 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: jajka roztrzepać z cukrem, kiedy masa będzie puszysta dodawać łyżkami ser i budyń. Następnie dodać mleko i mleko w proszku, wymieszać tylko do połączenia składników. Całość wylać na podpieczony spód i piec 30 minut w 180 st, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. i piec jeszcze pół godziny. Wystudzić. Wystudzony sernik polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać płatkami migdałowymi. Sernik chłodzić w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Delikatny sernik

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mleczny sernik

Anyzkowo Pyszny i wilgotny

To może cię zainteresować