Mazurek mleczny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

kruche ciasto i masa z mleka w proszku to połączenie idealne

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    200 gram mąki
    100 gram masła
    1 jajko
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 łyżki cukru pudru

    MASA

    1 szklanka mleka w proszku
    50 gram masła
    75 gram cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    25 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek mleczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto.
    Kwadratową formę o boku 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na spód formy. Z reszty ciasta uformować 3 wałki i zapleść warkocza. Ułożyć go na cieście wyłożonym w formie, dookoła brzegu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C.
    Po upieczeniu ostudzić.

    MASA

    Masło, wodę, cukier, cukier waniliowy przełożyć do garnka. Cały czas mieszając podgrzewać do rozpuszczenia składników. Ostudzić. Wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony wcześniej spód.

    Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować