Miruna duszona z warzywami (z sosem chrzanowym)

4.5 (153 ocen)

  • 40 min

Zapraszam na pyszną rybkę duszona z warzywami. Danie dietetyczne, mało kaloryczne, a zarazem bardzo smaczne:) Uwielbiam ryby, przede wszystkim dorsza szarego oraz mirunę - którą dziś zaprezentuję :)(Zdjęcia nie są zbyt apetyczne niestety czas mnie poganiał :))

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na rybę:

    - 2 duże filety miruny
    - 1 duża marchew
    - 1 duża pietruszka
    - 1/4 korzenia selera
    - 10 grubszych krążków pora
    - 1 mała cebula
    - sól i pieprz do smaku
    - skórka cytrynowa
    - oliwa
    - świeży pokrojony koperek
    - pergamin do smażenia


    Składniki na sos:

    - 4 dkg tłuszczu - margaryna
    - 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
    - szklanka bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego
    - 4 pełne łyżki chrzanu utartego ze słoiczka
    - 4 pełne łyżki kwaśnej śmietany
    - łyżeczka octu jabłkowego (lub winnego)
    - sól, pieprz oraz szczypta cukru do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miruna duszona z warzywami (z sosem chrzanowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryba: Warzywa obrać i pokroić w paski. Cebulę pokroić w grubsza kostkę. Wszystkie przełożyć na głęboka i dużą patelnię, podlać 3/4 szkl. wrzątku i dusić na pół twardo pod przykryciem. Filety rybne pokroić w części, osolić, przyprawić pieprzem oraz skórką cytrynową. Z pergaminu wyciąć okrąg tak by można było go ułożyć na dnie patelni, na nim poukładać kawałki ryby (można usmażyć na 2 razy jeśli wszystkie się nie zmieszczą), delikatnie skropić oliwą z oliwek i podsmażyć na wolnym ogniu. Warzywa odkryć delikatnie osolić, poukładać kawałki podsmażonej ryby i gotować na wolnym ogniu odkryte - jeśli woda zbytnio wyparuje dolać wrzątku. Całość gotować aż warzywa zmiękną. Kawałki ryby wyłożyć na talerz, poukładać na nią warzywa i polać gęstym sosem chrzanowym:) SMACZNEGO!!!

    Sos: Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mąkę i na wolnym ogniu przyrządzić zasmażkę. Gdy się zrumieni wlać bulion i dokładnie wymieszać by rozprowadzić powstałe grudki - zagotować. Dodać chrzan i wymieszać, pod koniec dodać kwaśna śmietanę oraz ocet i przyprawy, podgotować jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia. Podawać ciepły do potraw mięsnych i rybnych:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować