Ciasto miodowo-orzechowe.

5 (174 ocen)

  • 45 min

Kruchy placek pachnący miodem i orzechami.Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.Możemy go upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki tortowej
    10 dag masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    3 łyżki miodu prawdziwego
    4-5 łyżek marmolady

    Piana:
    2 białka
    1 łyżka miodu prawdziwego
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 łyżka wiórek kokosowych
    5 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    2 łyżki wiórek kokosowych
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Ciasto orzechowe Desery

Ciasto miodowo-orzechowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z mąki,masła,żółtek ,miodu i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.Rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy posmarowanej masłem,o średnicy 23 cm.
  • Z marmoladą. 2. Ciasto posmarować marmoladą.
  • Z bezą. 3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia,dodać pozostałe składniki i wymieszać.Pianę wyłożyć na ciasto i piec w 170 stopni około 30 minut.
  • Upieczone. 4. Upieczone jeszcze ciepłe posypać 2 łyżkami kokosu.

Porady

Zamiast marmolady można użyć powidła śliwkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować