Ciasto miodowo-orzechowe

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Szybkie ciasto nie tylko ma Boże Narodzenie :-)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto (na blachę 20 x 36 cm):
    500 g mąki pszennej
    10 dag orzechów mielonych
    20 dag miodu prawdziwego
    20 dag cukru kryształu
    3 jajka
    2 łyżeczki sody

    krem:
    2 szkl. mleka
    1 szkl. cukru kryształu
    50 dag orzechów mielonych
    200 g masła

    dodatkowo:
    3 paski czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka margaryny


Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wszystkie składniki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 stopni ok. 10-12 minut (na złoty kolor).
  • 2. Krem: mleko zagotować z cukrem, dodać orzechy, gotować na wolnym ogniu 3-5 minut. Masło podzielić na mniejsze kawałki i wmieszać do orzechów. Placki przekładać wystudzonym kremem.
  • 3. Łyżeczkę margaryny zagotować, dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Polać placek tworząc tzw. esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować