Wafel orzechowy z bajerem

5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mega orzechowy z kopem spirytusowym wafelek w sam raz do ręki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • placek (na blachę 20 x 36 cm):
    8 białek
    25 dag cukru kryształu
    25 dag orzechów mielonych
    1 łyżka miodu prawdziwego
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka mąki pszennej

    krem:
    8 żółtek
    3/4 szkl. cukru kryształu
    30 dag masła
    1 gorzka czekolada
    30 ml spirytusu

    dodatkowo:
    3 płaty wafla (andruta)
    opakowanie okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Wafel orzechowy z bajerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Łyżką domieszać orzechy, miód, bułkę i mąkę. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Żółtka ubić z cukrem na parze. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Wystudzić ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo wystudzone jaja, na koniec powoli wlać spirytus.
  • 3. Andrut wyciąć na wielkość placka i posmarować masą, położyć placek. Placek posmarować masą, powciskać biszkopty, wyłożyć kolejną część masy i przełożyć andrutem. Dobrze docisnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy Spirytus Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować