Ciasto miodowo-orzechowe

5 (174 ocen)

Przepyszne połączenie miodu z orzechami i delikatnego kremu budyniowego. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień ale wtedy przeważnie już go nie ma...

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    20 dkg cukru
    20 dkg margaryny
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    Masa orzechowa:
    25 dkg orzechów włoskich
    10 dkg cukru
    12 dkg masła
    2 łyżki miodu
    Masa budyniowa:
    600 ml mleka
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    4 łyżki cukru
    pół kostki masła
    pół kostki margaryny
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Ciasto miodowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa orzechowa gotowa do wyłożenia na ciasto 1. Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwóch takich samych blaszkach. Jedną upiec na złoto 15-20 min 180 C.
    Masło rozpuścić w rondelku z cukrem, dodać miód. Wymieszać z orzechami. Chwilę posmażyć i gorące wyłożyć na drugą część ciasta(surowego). Piec ok 20 min 180 C.
  • 2. Budyń ugotować z cukrem, wystudzić. Utrzeć masło z margaryną na puch, dodawać powoli zimny budyń.
  • Ciasto z orzechową masą gotowe do przełożenia. 3. Nałożyć masę na pierwszy blat ciasta i przykryć ciastem z orzechami. Odstawić do schłodzenia, wtedy smaki się "przegryzą" a ciasto miodowe zmięknie.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować