Przepyszne połączenie miodu z orzechami i delikatnego kremu budyniowego. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień ale wtedy przeważnie już go nie ma...
Składniki:
0,5 kg mąki
20 dkg cukru
20 dkg margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
Masa orzechowa:
25 dkg orzechów włoskich
10 dkg cukru
12 dkg masła
2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
600 ml mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
4 łyżki cukru
pół kostki masła
pół kostki margaryny
Ciasto miodowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwóch takich samych blaszkach. Jedną upiec na złoto 15-20 min 180 C.
Masło rozpuścić w rondelku z cukrem, dodać miód. Wymieszać z orzechami. Chwilę posmażyć i gorące wyłożyć na drugą część ciasta(surowego). Piec ok 20 min 180 C.
2.Budyń ugotować z cukrem, wystudzić. Utrzeć masło z margaryną na puch, dodawać powoli zimny budyń.
3.Nałożyć masę na pierwszy blat ciasta i przykryć ciastem z orzechami. Odstawić do schłodzenia, wtedy smaki się "przegryzą" a ciasto miodowe zmięknie.
Komentarze