Miodowo-orzechowe ciasto

4.5 (159 ocen)

Pyszny dodatek do popołudniowej kawy!!

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto miodowe:
    - 30 dag maki,
    - 15 dag cukru pudru,
    - 1 łyżka miodu prawdziwego,
    - 0,5 łyżeczki sody,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 jajko,
    - 12 dag margaryny Palma z murzynkiem

    Wkładka orzechowa:
    - 5 jajek,
    - 15 dag orzechów mielonych,
    - 5 dag orzechów siekanych,
    - 10 dag cukru,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 2 łyżki bułki tartej

    Masa:
    - 1,5 kostki masła,
    - 0,5 litry mleka
    - 3 żółtka,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej,
    - 2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    - 1 gotowe mleko toffi,
    - Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodowo-orzechowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO MIODOWE:
    Mąkę przesypać na stolnicę. Dodać cukier, proszek, sodę i wymieszać. Dodaj, jajko, miód, margarynę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i upiec oddzielnie dwa placki miodowe (temp 180°C, około 15 minut). Ostudzić.
  • 2. WKŁADKA ORZECHOWA:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka. Oddzielnie mieszamy sypkie składniki i dodajemy do ubitej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w 180°C przez około 25 minut. Studzimy.
  • 3. MASA:
    Część mleka zagotować. Do reszty dodajemy mąkę , żółtka, cukier i gotujemy budyń. Studzimy.

    Masło ucieramy. Łączymy go z zimnym budyniem
  • 4. Przełożenie: Ciasto miodowe – połowa masy – wkładka orzechowa – toffi – druga połowa masy- ciasto miodowe – polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować