Marlenka- miodownik z masą kajmakową

  • wyświetlono: 5664 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dziś przepis właśnie na pyszny miodownik rodem z Czech czyli Marlenkę. Miodowe blaty ciasta przełożone są karmelowo/kajmakowym kremem. Ciasto po 2 dniach spędzonych w chłodnym miejscu świetnie się kroi i wygląda perfekcyjnie na talerzu/paterze.

AnkaFiranka
  • 100min

Składniki

Ciasto:
130 g masła
600 g mąki pszennej
3 łyżki miodu
200 g cukru pudru
3/4 łyżki sody oczyszczonej
1 łyżka octu
2 jajka
Krem:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
500 ml mleka
1 puszka masy krówkowej o smaku kajmak
200g masła/margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Marlenka- miodownik z masą kajmakową

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem, dodajemy cukier i miód. Podgrzewamy do połączenia składników często mieszając.

    Sodę zalewamy octem. Przelewamy ją następnie do garnka. Masa zacznie reagować zmieniając kolor i konsystencję. Ogrzewamy jeszcze chwile, aż masa zmieni kolor na delikatnie brązowy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawić na ok. 5 minut.

    Do lekko przestudzonej masy dodajemy po 1 jajku i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy np. drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie. Ciasto dzielimy na 6 równych części (ja zawsze posługuje się waga kuchenna). Każdą część rozwałkowujemy i pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x32 cm. Placki pieczemy w temp. 180 C ok 6-7 min. Należy kontrolować czas pieczenia placków bo szybko się przyrumieniają!
  • 2. Budyń gotujemy bez cukru według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia. Masło/margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodajemy kajmak, a następnie wystudzony budyń.
  • 3. Masę dzielimy na 6 części. Każdą porcją masy (około 3 duże łyżki) smarujemy każdy placek. Ostatnią warstwą powinna być masa. Ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na całą noc (im dłużej tym lepiej, ciasto jest najlepsze po 1-2 dniach). Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami.

Porady

Jeśli lubicie ciasta o bardziej wyraźnym aromacie, do masy możecie dodać 50 ml whisky lub innego mocnego alkoholu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki z masą kajmakową

Dodane przez: Anitka0804

Babeczki z masą kajmakową

Jeszcze lepsze niż z cukierni

Kajmakowy miodownik

Dodane przez: Jaga85

Kajmakowy miodownik

Miodowe ciasto i kajmak to pyszne...

Miodownik

Dodane przez: viola_dn

Miodownik z budyniową masą

Pyszne ciasto miodowe dla lubiących...

Babeczki

Dodane przez: czarrna

Babeczki z masą kajmakową

Pyszna, słodka przekąska

Miodownik z masą serową

Dodane przez: agazlotko

Miodownik z masą serową

Mimo masy krówkowej ciasto jest...

Miodownik z masa jabłkową

Dodane przez: Bożena Z.

Lekki miodownik z masą jabłkową

Miodownik inaczej ...ze smazonymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE