Marlenka- miodownik z masą kajmakową

4.48 (204 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dziś przepis właśnie na pyszny miodownik rodem z Czech czyli Marlenkę. Miodowe blaty ciasta przełożone są karmelowo/kajmakowym kremem. Ciasto po 2 dniach spędzonych w chłodnym miejscu świetnie się kroi i wygląda perfekcyjnie na talerzu/paterze.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    130 g masła
    600 g mąki pszennej
    3 łyżki miodu
    200 g cukru pudru
    3/4 łyżki sody oczyszczonej
    1 łyżka octu
    2 jajka
    Krem:
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
    500 ml mleka
    1 puszka masy krówkowej o smaku kajmak
    200g masła/margaryny w temperaturze pokojowej
    Dodatkowo:
    garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marlenka- miodownik z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem, dodajemy cukier i miód. Podgrzewamy do połączenia składników często mieszając.

    Sodę zalewamy octem. Przelewamy ją następnie do garnka. Masa zacznie reagować zmieniając kolor i konsystencję. Ogrzewamy jeszcze chwile, aż masa zmieni kolor na delikatnie brązowy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawić na ok. 5 minut.

    Do lekko przestudzonej masy dodajemy po 1 jajku i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy np. drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie. Ciasto dzielimy na 6 równych części (ja zawsze posługuje się waga kuchenna). Każdą część rozwałkowujemy i pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x32 cm. Placki pieczemy w temp. 180 C ok 6-7 min. Należy kontrolować czas pieczenia placków bo szybko się przyrumieniają!
  • 2. Budyń gotujemy bez cukru według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia. Masło/margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodajemy kajmak, a następnie wystudzony budyń.
  • 3. Masę dzielimy na 6 części. Każdą porcją masy (około 3 duże łyżki) smarujemy każdy placek. Ostatnią warstwą powinna być masa. Ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na całą noc (im dłużej tym lepiej, ciasto jest najlepsze po 1-2 dniach). Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami.

Porady

Jeśli lubicie ciasta o bardziej wyraźnym aromacie, do masy możecie dodać 50 ml whisky lub innego mocnego alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować