MIODOWNIK

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto o miodowym smaku.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    230g cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki miodu płynnego
    500 g mąki
    2 łyżeczki sody
    50 g masła
    3 jajka

    KREM:

    1 l mleka
    14 łyżek kaszy manny
    3/4 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny


    Dodatkowo

    1 puszka karmelu
    orzechy lub migdały

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki
  • 2. Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części.
  • 3. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki.
  • 4. Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut .
  • 5. wykonanie masy;

    1. połowę mleka wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować
  • 6. 2. w drugiej połowie rozmieszać kaszę ,
  • 7. 3. do gotującego mleka wlewać kaszę i energicznie mieszać , chwilę pogotować aż zgęstnieje
  • 8. 4. masę ostudzić , utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym
  • 9. Placki smarujemy gotową masą i przykrywamy następnym.
  • 10. Wierzch także smarujemy masą z kaszy manny , następnie , smarujemy delikatnie karmelem i posypujemy orzechami lub migdałami .

Porady

Na orzechach lub migdałach można zrobić esy floresy z czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować