Miodownik

4.47 (192 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik jest ciastem bardzo miękkim i na pozór nie jest suchy, zapraszam do wypróbowania mojej wersji.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na placki miodowe:

    - 3 szkl. mąki pszennej
    - 1 jajo + 2 żółtka
    - pół kostki margaryny palmy
    - 4 pełne łyżki płynnego miodu
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
    - 1 łyżeczka sody

    Składniki na biszkopt:

    - 5 jaj + 2 białka (które pozostały z placków miodowych)
    - 3/4 szkl. mąki pszennej+2 łyżki ziemniaczanej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - pół szkl cukru
    - łyżeczka cukru wanilinowego

    Składniki na budyń:

    - 2,5 szkl. mleka
    - 1 budyń waniliowy bez cukru 35 g
    - 5 łyżek cukru
    - 3 pełne łyżki mąki pszennej
    - 180 g masła
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brytfanka: 33cm x 24cm

    Miodowe: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i sodą, dodać posiekana miękką margarynę i wyrobić tak jak na posypkę. Dodać żółtka i jajo, miód oraz śmietanę. Składniki połączyć na jednolitą masę (w razie czego można jeszcze dodać 2-3 łyżki mąki). Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwsza część wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę, delikatnie rozprowadzić ciasto palcami od czasu do czasu maczając palce w mące (nie wałkować na stolnicy!). Piec w temp ok. 170 st. C w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut do zrumienienia. Wyjąć delikatnie placek miodowy na deseczkę. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.

    Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukry, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia - mieszać ręcznie. Piec na tej samej brytfance w temp 150 st. C przez ok 30 minut. Zostawić do wystygnięcia.

    Budyń: 2 szklanki mleka wlać do rondelka, zagotować. W pół szklanki mleka rozrobić budyń z cukrem i mąką. Na gotujące się mleko wlać nasz budyń i delikatnie mieszać. Do ciepłego dodawać partiami masło cały czas mieszając-zdjąć z ognia, pozostawić na kilka minut.

    Składanie ciasta: Placek miodowy - połowa gorącego kremu (delikatnie rozprowadzić pozostawiając marginesy by ciasto się nie wylało) - biszkopt - druga połowa kremu - placek miodowy:) Nasz miodownik przykryć sciereczką lub włożyć do pojemnika na ciasta, pozostawić na ok. 4-5 godzin do zmięknięcia placków miodowych w chłodnym miejscu. Całość oprószyć cukrem pudrem, podawać najlepiej schłodzone:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować