Miodownik z jabłkami

4.5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Miodownik ma przywodzić zapach świąt Bożego Narodzenia oraz domowej spiżarni: jabłek, orzechów, miodu, wanilii. Ten właśnie taki jest.

Składniki:

  • Składniki na ciasto (wymiary formy 21x32):

    450 g mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    1 kostka margaryny Palma ( z Murzynkiem)
    2 całe jaja
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Składniki na masę orzechową:
    200 g pokrojonych grubo orzechów włoskich
    1/2 kostki margaryny Palma (z Murzynkiem)
    100 g cukru kryształ
    2 łyżki miodu

    Składniki na masę budyniową:
    1/2 l mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki miodu
    1 kostka margaryny Palma (z Murzynkiem)
    50 ml amaretto

    Składniki na masę jabłkową:
    2 kg jabłek
    1 galaretka żółta
    1 galaretka czerwona
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z sodą i cukrem. Dodajemy miód, jajka i margarynę. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręką ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i natłuszczonej. 2 blaty pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 180 C.
  • 2. Trzeci blat przekładamy do formy i odstawiamy, aby przygotować masę orzechową. W rondelku roztapiamy miód, cukier i margarynę. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i całość trzymamy na ogniu 5 minut. Gorącą masę przekładamy na trzeci blat i pieczemy go jak wcześniejsze dwa.
    Upieczone blaty studzimy.
  • 3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy 10-15 minut. Podsmażone jabłka dzielimy na dwie części, każdą z nich przekładamy do osobnego naczynia. Do jednej części dajemy galaretkę żółtą, do drugiej - czerwoną. Mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia.
  • 4. Z 1/2 l mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka gotujemy z cukrem. W zimnym mleku mieszamy budyń w proszku, wlewamy go do wrzącego mleka. Mieszamy do zgęstnienia, zdejmujemy z ognia, studzimy.
  • 5. Kostkę margaryny ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń, miód i amaretto. Gdyby masa była mało słodka, można dodać cukru pudru.
    Kiedy masy jabłkowe zaczynają tężeć, przekładamy ciasto.

    Przełożenie placka:
    blat - 1/4 masy - masa jabłkowa żółta 1/4 masy - blat - 1/4 masy - masa jabłkowa czerwona - 1/4 masy - blat z masą orzechową

Porady

Miodownik najlepiej przygotować na 2-3 dni przed planowaną wizytą gości, gdyż ciasto z każdym dniem staje się coraz bardziej miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować