Miodownik z jabłkami

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zawsze się udaje. Dzień po upieczeniu jest jeszcze lepszy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    kostka masła,
    30 dag płynnego miodu,
    kg mąki,
    4 całe jajka,
    2 łyżeczki sody,
    szkl cukru pudru
    Masa z kaszy manny:
    1 litr mleka
    3/4 szkl kaszy manny,
    6 kropel olejku migdałowego,
    szczypta soli,
    pół szkl cukru
    kostka masła
    Masa jabłkowa:
    kg jabłek( renety)
    galaretka agrestowa
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, mąkę, sodę i cukier puder siekamy nożem.
    Dodajemy jajka, miód. Wyrobic szybko ciasto. Podzielić na 4 równe części.
    Każdą część wykładamy na dużą, wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy około 20 min na brązowy kolor.
    Po upieczeniu chłodzimy i wyjmujemy z blaszek.
    Masa z kaszy manny:
    Kaszę ugotować na mleku, dodać cukier i olejek migdałowy. Studzimy.
    Utrzeć zimną z kostką masła.
    Masa jabłkowa:
    2 jabłka kroimy w drobna kostkę, resztę zetrzeć na tarce i usmażyć na maśle.Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę i jabłka pokrojone w kostkę.
    Przekładamy;
    Ciasto+połowa masy grysikowej+ciasto+połowa masy jabłkowej(można przekładać gdy jest ciepła)+ciasto+połowa masy grysikowej+ciasto+reszta masy jabłkowej.

Porady

Powinniśmy do spróbować na następny dzień. Do jabłek zamiast galaretki agrestowej, można dodać wiśniową lub pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Miodownik z jabłkami

To może cię zainteresować