1.BLATY
Wszystkie składniki na blaty wkładam do miski. Wyrabiamy ręką ciasto, w razie potrzeby dodaję trochę mąki by ciasto odeszło od ręki, ale musi zostać lepkie.Dzielę na 6 części. Dno tortownicy smaruję tłuszczem, posypuję mąką i rozwałkowuję pierwszy blat. Wstawiam po jednym blacie do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 10-15 minut aż się zezłoci. Wyjmuję, początkowo będzie miękki za chwilę stwardnieje. Tak kolejno postępuję z każdym blatem, nie trzeba jednak każdorazowo smarować blaszki ale można ją podsypać mąką.
2.KREM
Połowę mleka podgrzewam, drugą połowę mleka na krem mieszam z mąką, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym i dodaję to do tego mleka w rondlu. Potem mieszam podgrzewając aż zgęstnieje.Masło ucieram z cukrem pudrem a potem dodaję sok z cytryny a następnie dodaję po łyżce wystudzonego budyniu i kręcę.
3.Na pierwszy blat nakładam krem, potem drugi blat i tak do końca. Ostatniego nie smaruję, jego polewam polewą z kolejnego kroku.
4.POLEWA
Wszystkie składniki polewy wkładam do garnka i zagotowuję. Taką polewą smaruję miodownik i całość odstawiam na 3 dni.
Porady
Do czasu przygotowania nie podałam czasu, który miodownik musi odstać by był idealny. Mój miodownik po przygotowaniu czekała na skonsumowanie 3 DNI !! ;-)
Komentarze