Tort milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać żółtka miksując po każdym. Na koniec dodać mąki i wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem/margaryną, na dno ułożyć papier do pieczenia. Przełożyć przygotowane ciasto. Piec w temperaturze 175'C przez 30-40 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty. Najlepiej upiec go dzień wcześniej.
3.Krem milky way: Do rondelka wlać 300 ml śmietanki kremówki. Batoniki milky way pokroić na małe kawałki, wsypać do śmietanki. Podgrzewając na małym ogniu cały czas mieszać, aż do momentu rozpuszczenia się batoników GOTOWĄ MASĘ SCHŁODZIĆ PRZEZ CAŁĄ NOC W LODÓWCE !! Schłodzoną masę wyjąć dodać serek mascarpone i ubić razem na puszysty krem.
4.Przekładanie: Pierwszy blat biszkoptu - nasączyć, wyłożyć 1/3 masy, przykryć drugim blatem- nasączyć, wyłożyć 1/3 masy,na to ułożyć ostatni blat - nasączyć. Górę i boki wysmarować 1/3 masy. Boki tortu obłożyć batonikami kit kat, a na górę wysypać drażetki. Tort przez podaniem schłodzić w lodówce.
Komentarze