Mintaj w kokosowym sosie czerwonym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyśmienite danie - lekkie,zdrowe i bardzo smaczne!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z mintaja: 4 sztuki
    - mleko kokosowe w puszce: 400 mililitrów
    - duży por - biała część: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - marchewki: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - pasta pomidorowa: 4 łyżki
    - ketchup pikantny: 2 łyżki
    - cukier brązowy: 1 łyżka
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 4 łyżki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - ryż biały: 400 gramów
    - sól i pieprz świeżo mielony: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mintaj w kokosowym sosie czerwonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety mintaja rozmrozić,osuszyć i pokroić na niezbyt małe kawałki,skropić odrobiną soku z cytryny,posypać świeżomielonym pieprzem - pozostawić w lodówce na 15min.Paprykę oczyścić z nasionek,pokroić w drobną kosteczkę.Por pociąć w plasterki.Marchewke oczyscić i pokroić na talarki.Cebulę oczyścić,rozciąc na cztery częsci i drobno pokroić.Ryż ugotować według wskazań producenta.
  • Mleko kokosowe 2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej,dodać pastę pomidorową i podsmażyc ją ok.2min.,dodać ketchup,mleko kokosowe sok z cytryny i cukier - wymieszac dokładnie i zagotować,włożyc warzywa - dusić na małym ogniu,czas od czasu mieszając, 10-12min.Doprawić do smaku solą i pieprzem,delikatnie włożyć rybę,wymieszac i dusić jeszcze 8min.
  • 3. Natkę pietruszki posiekać.Na talerze wyłożyć porcje ryżu,rybę z warzywami,polac sosem i posypać natką.SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować