Dorsz w czerwonym sosie

5 (162 ocen)

  • Łatwy

Zapiekany dorsz w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki, czosnku i cebuli. Soczysty, lekki i bardzo smaczny.

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z dorsza bez skóry: 2 sztuki
    - pomidory w puszce: 1 puszka
    - papryka duża czerwona: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - papryka słodka w proszku: 0.5 łyżeczki
    - oregano: 0.5 łyżeczki
    - sos Worcester: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki
    - natka pietruszki do posypania: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz w czerwonym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym 1. Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy paprykę pokrojoną na duże kawałki i pomidory. Na małym ogniu gotujemy jeszcze około 5 minut, doprawiamy przyprawami. Zdejmujemy z ognia.
  • Dorsz pod czerwonym sosem 2. Filety z dorsza lekko solimy i posypujemy pieprzem. Układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 35 minut. Po wyjęciu z naczynia posypujemy świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Dorsz Papryka Pomidor Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować