Minipuddingi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bożonarodzeniowy pudding to tradycyjne angielskie danie. Przyrządzany zwykle z mąki, mleka, jaj, ryżu, kaszy manny, tłuszczu, z dodatkiem przypraw. Dzisiejsza wersja to minipuddingi babeczkowe udekorowane listami ostrokrzewu i jagódkami z masy plastycznej. :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto (24 szt. mini):
    - 70 g mąki pszennej
    - 90 g cukru do wypieków
    - 15 gorzkiego kakao
    - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    - 1/4 mielonych goździków
    - 1/2 przyprawy korzennej
    - szczypta soli
    - skóra otarta z 1/2 pomarańczy
    - 1 duże jajko
    - 30 ml jogurtu naturalnego
    - 30 ml mleka 3,2%
    - 55 ml oleju
    Krem:
    - 150 g serka mascarpone
    - 100 ml śmietany kremówki
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    Dekoracja:
    - listki ostrokrzewu i jagódki z masy plastycznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Pudding

Minipuddingi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki wraz ze skórką pomarańczy.
    2. W drugiej misce zmiksować mokre składniki i stopniowo dodawać do suchych, miksować, aż składniki się połączą.
    3. Maszynę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek i piec przez 6-7 min.
    4. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Krem:
    1. Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder ubić na puch.
    2. 2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. (wilton 2D)
    Dekoracja:
    1. Puddingi udekorować kremem, listami i jagódkami z masy plastycznej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować