Mini tarty z łososiem, fenkułem i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiące ciasto i delikatny farsz rybno-warzywny. Takie mini tarty można podać na gorąco lub na zimno.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    200 g mąki krupczatki
    200 g tłustego białego sera
    200 g zimnego masła
    pół łyżeczki soli

    drobna kaszka orkiszowa

    nadzienie:
    fenkuł
    300 g świeżego łososia, bez skóry i ości
    3 łyżki mascarpone
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    sok z cytryny
    domowa przyprawa do zup

    przybranie:
    koperek
    kawior
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Mini tarty z łososiem, fenkułem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy za pomocą robota kuchennego. Ciasto wałkujemy.
    Ciastem wykładamy foremki na mini tarty. Wierzch ciasta posypujemy kaszką orkiszową i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    W czasie, gdy ciasto się chłodzi robimy nadzienie.
    Na maśle podsmażamy pokrojony koper włoski. Skrapiamy go przyprawą do zup i sokiem z cytryny. Do podduszonego fenkułu dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i dusimy 2-3 minuty.

    Schłodzone ciasto wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200°C i podpiekamy przez 5-6 minut.
    Na podpieczone ciasto wykładamy farsz i podpiekamy 10 minut w 180°C.

    Mini tarty możemy podawać na gorąco lub na zimno, obie wersje są pyszne podane z kawiorem i posypane koperkiem.

Porady

do przyprawienie użyłam domowej przyprawy w płynie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/naturalna-maggi-domowa-przyprawa-do-zup-i-sosow-w-plynie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować