Mini tarty z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

Karnawałowe mini tarty na cieście francuskim z kremową ricottą i wędzonym łososiem. Dodatki można dobrać wg własnych upodobań smakowych.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    ok.125 g ricotty
    sok z cytryny
    czosnek niedźwiedzi
    świeżo zmielona sól i pieprz
    papryka ostra
    100 g wędzonego łososia
    kilka pomidorków koktajlowych
    2 dymki ze szczypiorkiem + szczypiorek do posypania
    kilka sztuk pieczarek marynowanych
    ok. 50 g oliwek zielonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini tarty z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rpsorq 1. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 5x8 cm. Następnie wewnątrz w każdym z prostokątów naciąć ramki (ok. 0,5 cm od brzegów).
  • image-17lo243 2. Ser ricottę wymieszać z pokrojoną dymką (cebulka i szczypiorek), dodać trochę soku z cytryny dla przełamania smaku, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i paprykę. Farsz rozsmarować w okienkach.
  • image-0eb17oc 3. Na każdą tartę układać po kawałku wędzonego łososia, pokrojone pomidorki, oliwki i pieczarki. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15-20 minut. Tarty podawać posypane szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować