Karnawałowe mini tarty na cieście francuskim z kremową ricottą i wędzonym łososiem. Dodatki można dobrać wg własnych upodobań smakowych.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok.125 g ricotty
sok z cytryny
czosnek niedźwiedzi
świeżo zmielona sól i pieprz
papryka ostra
100 g wędzonego łososia
kilka pomidorków koktajlowych
2 dymki ze szczypiorkiem + szczypiorek do posypania
kilka sztuk pieczarek marynowanych
ok. 50 g oliwek zielonych
Mini tarty z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 5x8 cm. Następnie wewnątrz w każdym z prostokątów naciąć ramki (ok. 0,5 cm od brzegów).
2.Ser ricottę wymieszać z pokrojoną dymką (cebulka i szczypiorek), dodać trochę soku z cytryny dla przełamania smaku, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i paprykę. Farsz rozsmarować w okienkach.
3.Na każdą tartę układać po kawałku wędzonego łososia, pokrojone pomidorki, oliwki i pieczarki. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15-20 minut. Tarty podawać posypane szczypiorkiem.
Komentarze