Wytrawne mini-tarty z łososiem

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.

Kruche, lekkie tarty wypełnione aromatycznym łososiem i delikatnymi warzywami. Małe, ale eleganckie danie na świątecznym stole. Tarty można jeść również na zimno, można je pokroić w małe trójkąty, będą stanowiły fajną przekąskę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 marchew
    1 pietruszka
    50 g selera
    70 g pora (biała część)
    100 g łososia

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    150 g kruchego ciasta

    Składniki robocze:
    0,5 cm kawałek świeżego imbiru
    1/2 cytryny (sok)
    2 łyżeczki ostrej przyprawy Sambal Manis
    1 łyżeczka miodu
    3 gałązki tymianku (listki)
    1 jajko
    100 ml słodkiej śmietanki
    2 łyżki masła (do smażenia)
    natka pietruszki (ok. 1 łyżka posiekanej)
    sól, pieprz

    Do dekoracji:
    4-5 listków natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Tarty Ryba Przystawki

Wytrawne mini-tarty z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini tarty 1. Przygotuj 3 formy na mini tarty o średnicy 10 cm, z wykładanym dnem. Ciasto rozwałkuj dosyć cienko, przełóż na formy i dobrze wygnieć dół i boki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Przygotuj marynatę do łososia: do miseczki zetrzyj na drobnej tarce imbir, wciśnij sok z cytryny, dodaj ostrą przyprawę (można zamiast niej dodać chilli w proszku) i miód, wymieszaj porządnie i natrzyj łososia. Rybę odstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • Warzywa pokrojone w julienne 3. Warzywa oczyść i obierz, pokrój w cienkie słupki tzw. julienne. Na patelnię wrzuć masło, rozgrzej, wrzuć warzywa, dopraw je solą, pieprzem i listkami tymianku. Warzywa powinny się tak przesmażyć, by były al`dente.
  • 4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Formy z ciastem (ciasto należy obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą) wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut. Po upieczeniu zostaw do ostudzenia.
  • 5. W wysokim naczyniu zmiksuj razem jajko i śmietankę. Dopraw lekko solą i pieprzem, dodaj poszatkowaną natkę pietruszki.
  • Wytrawne mini-tarty 6. Łososia pokrój w kostkę. Na upieczone spody nakładaj kawałki surowego łososia i przesmażone warzywa. Delikatnie wlej na to roztrzepane jajko ze śmietaną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temp. 180 st. C.

Porady

Jeżeli nie uda ci się kupić gotowego kruchego ciasta, to propozycja jak zrobić je w domu: 80 g mąki orkiszowej razowej (można wziąć pszenną) połącz w misce ze szczyptą proszku do pieczenia, 50 g masła i 1 żółtkiem, odrobiną soli. Wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta, gdyby jednak nie chciało się skleić dodaj z 1-2 łyżki zimnej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Marchewka Por Ryby Seler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować