Mini-Serniczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smakują obłędnie. Lekko kwaskowy smak czerwonej porzeczki łagodzi słodycz masy serowej.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 125 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - żółtko: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - mąka tortowa: 1.5 szklanki

    - zmielony twaóg: 500 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - budyń śmietankowy: 1 łyżka
    - białko jajka: 2 sztuki
    - skórka z cytryny starta: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini-serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta (margarynę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i mąkę) dokładnie zagnieść na jednolitą masę i uformować je w ten sposób by można było podzielić je na 12 równych plastrów. Formę na muffiny wysmarować masłem i opruszyć maką krupczatką, bułką tartą lub kaszą manną. Każdą z foremek wylepić uprzednio przygotowanym ciastem - zarówno dno jak i jej brzegi. Może to być nieco kłopotliwy i czasochłonny zabieg, ale moim zdaniem warto :)
  • 2. Składniki masy serowej (z wyłączeniem białek) dokładnie ze sobą wymieszać na jednolitą masę. Jeśli używacie gotowego sera na sernik wystarczy wymieszać go łyżką. Jeśli zwykłego twarogu trzeba będzie wymieszać składniki w malakserze. Białka trzeba teraz ubić na sztywną pianę i wmieszać DELIKATNIE drewnianą łyżką z masą serową. Tak przygotowaną masą napełnić foremki (około łyżka masy na każdą z foremek).
  • 3. Na koniec lekko wygładzić masę serową i wierzch tak przygotowanych serniczków posypać czerwoną porzeczką. Po upieczeniu można opruszyć cukrem pudrem.
  • 4. Termperatura i czas pieczenia:

    Około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować