Mini-serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta (margarynę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i mąkę) dokładnie zagnieść na jednolitą masę i uformować je w ten sposób by można było podzielić je na 12 równych plastrów. Formę na muffiny wysmarować masłem i opruszyć maką krupczatką, bułką tartą lub kaszą manną. Każdą z foremek wylepić uprzednio przygotowanym ciastem - zarówno dno jak i jej brzegi. Może to być nieco kłopotliwy i czasochłonny zabieg, ale moim zdaniem warto :)
2.Składniki masy serowej (z wyłączeniem białek) dokładnie ze sobą wymieszać na jednolitą masę. Jeśli używacie gotowego sera na sernik wystarczy wymieszać go łyżką. Jeśli zwykłego twarogu trzeba będzie wymieszać składniki w malakserze. Białka trzeba teraz ubić na sztywną pianę i wmieszać DELIKATNIE drewnianą łyżką z masą serową. Tak przygotowaną masą napełnić foremki (około łyżka masy na każdą z foremek).
3.Na koniec lekko wygładzić masę serową i wierzch tak przygotowanych serniczków posypać czerwoną porzeczką. Po upieczeniu można opruszyć cukrem pudrem.
Komentarze