Mini rurki orkiszowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Kto nie lubi rurek z bitą śmietaną? Chyba każdy! Dziś proponuję w wersji mini, aby mogły ucieszyć oko obdarowanej osoby.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka orkiszowa: 500 gramów
    - masło: 250 gramów
    - kwaśna śmietana: 8 łyżek
    - żółtka jajek (u mnie organiczne): 2 sztuki
    - sól morska: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - śmietana kremówka: 400 mililitrów
    - cukier puder: 3 łyżki
    DODATKOWO:
    - gorzka czekolada (w kostkach): 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini rurki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini rurki orkiszowe 1. Mąkę połączyć z masłem, a potem dodać całą resztę i bardzo dobrze zagnieść ciast.
  • 2. Wstawić na 15 minut do lodówki.
  • Mini rurki orkiszowe 3. Po tym czasie wyjąc, rozwałkować i ciąć na paski szerokości ok 2 centymetrów i długości ok 20 centymetrów.
  • 4. Metalowe rurki do wypieku rurek owijać ciastem, wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piec przez 10 minut.
  • Mini rurki orkiszowe 5. Wyjąć, pozwolić ostygnąć i ostrożnie zsunąć z rurki z metalowych rurek.
  • 6. W międzyczasie rozpuścić czekoladę.
  • Mini rurki orkiszowe 7. Zimne rurki maczać jedną stroną w czekoladzie i odłożyć aby czekolada stężała.
  • Mini rurki orkiszowe 8. Śmietanę i cukier dobrze ubić. Następnie nabijać nią rurki, najlepiej za pomocą szprycki i posypać cukrem pudrem.
    Jeśli mini rurki są prezentem, najlepiej starannie ułożyć je we własnoręcznie wykonanym pudełeczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować