Na bazie jasnej mąki orkiszowej, delikatne, idealne na śniadanie lub podwieczorek.
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
600 g mąki orkiszowej
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 jajka
1 łyżeczka soli
mąka do podsypania
sezam lub mak do posypania
Rogaliki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem, dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami jogurtu. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miseczki odłóż dwie łyżeczki jogurtu (posłuży do posmarowania gotowych rogali).
Do zaczynu dodaj wszystkie składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ponownie odstaw na 15-20 minut.
2.Ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i uformuj z niego koło. Pokrój jak tort, na 8 części. Każdy kawałek ponacinaj ja na zdjęciu.
3.Zawijaj rogaliki. Gotowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Posmaruj odłożonym jogurtem, posyp ziarnami i jeszcze raz odstaw na 15 minut.
Piecz w temperaturze 190°C przez 20-25 minut.
Komentarze