Rogaliki orkiszowe

4.43 (215 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Na bazie jasnej mąki orkiszowej, delikatne, idealne na śniadanie lub podwieczorek.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g mąki orkiszowej
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    mąka do podsypania
    sezam lub mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.43 (215 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Rogaliki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki orkiszowe 1. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem, dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami jogurtu. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Do miseczki odłóż dwie łyżeczki jogurtu (posłuży do posmarowania gotowych rogali).
    Do zaczynu dodaj wszystkie składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ponownie odstaw na 15-20 minut.
  • Rogaliki 2. Ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i uformuj z niego koło. Pokrój jak tort, na 8 części. Każdy kawałek ponacinaj ja na zdjęciu.
  • Rogaliki 3. Zawijaj rogaliki. Gotowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rogaliki 4. Posmaruj odłożonym jogurtem, posyp ziarnami i jeszcze raz odstaw na 15 minut.
    Piecz w temperaturze 190°C przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować