Macie ochotę na takie obłędne, chrupiące mini bułeczki cynamonowe? Gwarantuję Wam, że się w nich zakochacie. Wprawdzie potrzeba trochę czasu aby je przygotować ale efekt i smak w pełni Wam wynagrodzi ten mini wysiłek.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
125 g mleka
40 g masła
45 g cukru
4 g suchych drożdży (1/2 opakowania)
1 szczypta soli
250 g mąki tortowej
Składniki na nadzienie:
25-30 g roztopionego masła
65 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Mini bułeczki cynamonowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mąkę, cukier, drożdże i sól razem mieszamy. Masło wraz z mlekiem podgrzewamy – masło musi się roztopić. Ciepłe, ale nie gorące mleko wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto. Następnie przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy kilka minut. Z ciasta formujemy kule i przekładamy ją do miski posmarowanej masłem lub olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie.
2.Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i zagniatamy kilka chwil aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Całość smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cynamonu i brązowego cukru.
Następnie arkusz ciasta kroimy na paski o szerokości 1 cm i długości ok. 7-10 cm. każdy pasek zwijamy/rolujemy w małą bułeczkę cynamonową. Bułeczki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia – należy pamiętać o zachowaniu odstępów między bułeczkami i pozostawiamy na 10 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.
Mini bułeczki cynamonowe pieczemy ok. 10 minut.
Smacznego!
Komentarze