Mini babki na białkach z białą czekoladą

4 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Upiekłam takie babeczki do koszyczka. Niby nic zwyklego, babeczki jak babeczki, ale tym razem przygotowałam je z uzbieranych białek. Do tego odrobinę białej czekolady i śliczne babeczki do koszyczka gotowe, serdecznie zapraszam na przepis:)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 białka

    100 ml oleju

    150 ml mleka

    40 g cukru

    60 g erytrolu

    40 g białej czekolady

    270 g mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Lukier:

    4 łyżki cukru pudru

    4-6 łyżeczek gorącej wody

    Cukrowe perełki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Mini babki na białkach z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę zmielić w blenderze z ostrzami, odstawić na bok.

    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać i również odstawić na bok.

    Do średniej miski przełożyć białka, dodać oba cukry i wymieszać do dokładnego połączenia. Może nawet powstać lekka piana. Następnie dodać mleko oraz olej i wymieszać.
  • 2. Na koniec wsypać mąkę oraz czekoladę i delikatnie wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami ( małe foremki z dziurką nie trzeba wykładać papierem, ale warto lekko posmarować je olejem) nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 23-25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 3. Lukier:
    Do małej miseczki przesiać cukier, stopniowo dodawać wodę i mieszać do uzyskania ulubionej konsystencji lukru. Polukrować babeczki i udekorować perełkami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować