Migdałowe mini torciki z kremem i borówkami

4.2 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszne ciasteczko z delikatnym kremem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    280 g mąki
    80 g mielonych migdałów
    100 g masła
    60 g cukru pudru
    1 jajo
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki soli

    KREM:

    250 g mascarpone
    400 g śmietany 30%
    1 łyżeczka żeletyny
    1 łyżka cukru pudru

    PONADTO:

    borówki
    jeżyny
    czekoladki
    ozdobne listeczki
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Migdałowe mini torciki z kremem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić. Schłodzić w lodówce.
    Schłodzone rozwałkować, wycinać kółka. Ciastka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
    Piec ok 15 minut w 170 stopniach do zrumienienia.
    Wystudzić.

    Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, pozostawić do napęcznienia. Następnie rozgrzać w kąpieli wodnej.
    Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem na gęstą masę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę.
    Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
    Wyciskać ozdobne rozetki z masy na każdym ciasteczku.
    Następnie z 3 części złożyć ciasteczko.

    Podanymi składnikami udekorować ciasteczka, oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować