Ciasteczka migdałowe z kremem i owocami

4 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Pięknie wyglądają i świetnie smakują!

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    280 g mąki
    80 g mielonych migdałów
    100 g masła
    60 g cukru pudru
    1 jajo
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki soli


    KREM:

    250 g mascarpone
    400 g śmietany 30%
    1 łyżeczka żeletyny
    1 łyżka cukru pudru

    PONADTO:

    maliny
    borówki
    mini herbatniki
    mini czekoladki
    listki poziomki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciasteczka migdałowe z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić. Schłodzić w lodówce.
    Schłodzone rozwałkować, wycinać kwadraty. Ciastka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
    Piec ok 15 minut w 170 stopniach do zrumienienia.
    Wystudzić.

    Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, pozostawić do napęcznienia. Następnie rozgrzać w kąpieli wodnej.
    Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem na gęstą masę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę.
    Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
    Wyciskać ozdobne rozetki z masy na każdym kwadraciku.
    Następnie z 3 części złożyć ciasteczko.

    Na koniec udekorować ciasteczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować