Migdałowe ciasto marchewkowe z jagodami goji

5 (10 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Tego ciasta miało nie być;) Robiłam sok z młodych marchewek i jak zawsze w sokowirówce pozostaje mnóstwo utartej odwirowanej marchewki. Tak powstało marchewkowe ciasto z konfiturą pomarańczową, mąką migdałową z żurawiną z kremem jogurtowym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 dużych jaj ( temperatura pokojowa)

    225 ml syropu klonowego

    po łyżczce proszku do pieczenia i sody

    60 ml oleju

    50 ml mleka/ napoju migdałowego

    250 gram mąki migdałowej

    1 szklanka siekanych orzechów włoskich/ pekan

    2 szklanki utartej marchwi ( u mnie po wyciskaniu soku)

    1/2 łyżeczki mielonej wanilii

    2 łyżeczki utartej skórki z pomarańczy

    2 garście posiekanej żurawiny

    30 g jagód goji + 15 g do dekoracji

    Krem:

    małe opakowanie serka mascarpone
    jogurt grecki
    mielona wanilia 1/2 łyżeczki
    2 łyzki pudru z ksylitolu lub cukru pudru np. trzcinowego
    oraz
    konfitura z pomaraczy 3-4 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (10 ocen)

Migdałowe ciasto marchewkowe z jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem.

    Orzechy pekan lub włoskie drobno posiekać. Jaja oddzielić od żołtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodać syrop klonowy i ubić. Do ubitych zółtek dodać marchew, przyprawy, posiekaną zurawinę oraz jagody goji, proszek i orzechy pekan. Nastepnie dodać mąkę migdałową i trzepaczką delikatnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite białka i wmieszać w ciasto. Całość przelać do dużej trotownicy lub na blachę. Piec w 180 st.C około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. W razie potrzeby dodać 5 minut. Wyjąć ciasto z formy i wystudzic na kratce.
    Przygotować krem z serka, jogurtu z dowolnym słodzidłem doprawiajac mieloną wanilią. Ciasto przekroić dowolnie a blaty posmarować kremem. Jedna warstwę posmarować pomarańczową konfiturą. Na wierzch ciasta rozsmarować kremem i posypać jagodami goji i listkami mięty lub melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka migdałowa Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować