Marchewkowe ciasto z kakao

4.49 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze, puszyste ciasto marchewkowe! Marchewka nadaje tu wilgoci (prawie jak w brownie), w smaku niewiele ją tu czuć. Tylko dzięki temu że połowę starłam na tarce o dużych oczkach możemy uwierzyć że tu ona naprawdę jest ;) Dla mnie rewelacja! Zamiast masy serowej można polać polewą czekoladową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • marchewkowe ciasto:
    300 g obranej marchewki
    1 szklanka cukru
    4 duże jajka
    200 ml oleju
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g mąki pszennej
    2 czubate łyżki kakao
    2 łyżki kropli czekoladowych

    masa serowa:
    300 g gęstego serka kanapkowego o smaku śmietankowym
    3 czubate łyżki cukru pudru
    50 g miękkiego masła
    czekoladowa posypka cukrowa lub 4 kostki czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Marchewkowe ciasto z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto marchewkowe
    Połowę marchewki zetrzeć na tarce na małych oczkach, drugą połowę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wsypać cukier, dodać całe jajka, olej, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i kakao, krótko zmiksować lub dobrze wymieszać łyżką. Wsypać krople czekoladowe, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. piec ok.45 minut. Ostudzić.
  • 2. Do miski wyłożyć serek, dodać cukier i miękkie masło, zmiksować. Wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta, równomiernie rozsmarować. Posypać czekoladową posypką cukrową lub startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować